Nesanica, hipnotici i savjeti za poboljšanje kvalitete sna

Prije nekoliko dana spomenula sam temu o kojoj bih se upravo danas mogla malo više raspisati. Budući da je nesanica jedan od najčešćih simptoma u području psihijatrije kojem se predaje posebna pažnja, htjela bih vam približiti neke istine i zablude o navikama i lijekovima koji vam relativno često ordinirani od vašeg obiteljskog liječnika. Mnogi se od vas pitaju koje su razlike između lorazepama (Lorsilan), dijazepama(Apaurin), bromazepama (Lekotam), alprazolam (helex), oksazepama , zolpidema (Lunata) te zbog čega se neki češće uzimaju a neki rjeđe? Zbog čega vaš obiteljski liječnik po ne znam koji put upozorava da uzimate hipnotike ne duže od mjesec dana? Postoji li alternativa benzodijazepinima te koje navike postupno uvoditi u svakidašnjicu kako bismo popravili kvalitetu spavanja?

Kako definiramo nesanicu?

 • poteškoćama usnivanja koje traju sat vremena i duže
 • poteškoćama prosnivanja koje se javljaju više od dva puta te traju duže od 15 minuta

Nesanici pristupamo na način kojim preispitujemo postoje li uzroci iste (nagle promjene vremena, ekscesivno konzumiranje kofeina, dehidracija, konflikti, hormonalne oscilacije, klimakterij, sindrom nemirnih nogu….) te prvenstveno uklanjanju uzroka, ne liječenje posljedice! Ovdje želim naglasiti važnost higijene spavanja pod kojom podrazumijevamo:

 • odlazak na spavanje u optimalnom vremenskom periodu kako bismo mogli zaspati najkasnije do 23:45
 • minimum 7 sati sna
 • izbjegavanje intenzivnih treninga iza 21 sat
 • smanjiti unos slatkiša
 • unos kofeina ograničiti do 16 sati (kava, čaj, Coca-cola)
 • ne uzimate tekućinu prije odlaska na spavanje
 • posljednji obrok trebao bi biti konzumiran najkasnije 2 sata prije odlaska na spavanje
 • konzumiranje alkohola navečer ne više od; za žene 12g/dl, za muškarce 24g/dl
 • smanjimo korištenje laptopa, tableta ili mobitela neposredno prije spavanja
 • potičimo se na čitanje knjiga prije spavanja
 • joga/meditacija
 • biofeedback terapija
 • autogeni trening
 • kognitivni trening
 • lagana glazbena kulisa
 • savjetuje se koristiti krevet SAMO za spavanje- kontrola stimulusa
 • izbjegavanje popodnevnog spavanja dužeg od 15-20 minuta
 • odlazak na spavanje u isti sat

Hipnotici- istina i mitovi

 • Alprazolam (Helex) uzrokuje ovisnost MIT
 • Diazepam (Apaurin) lijek izbora protiv tegoba usnivanja MIT
 • Lorazepam (Lorsilan) uzrkuje ovisnost ISTINA
 • Oksazepam ima kratkotrajno djelovanje MIT
 • Zolpidem (Lunata) se može konzumirati godinama MIT
 • Klonazepam (Rivotril) lijek izbora protiv tegoba prosnivanja MIT/ISTINA

Alprazolam je lijek koji NE uzrokuje ovisnost te ga vrlo lako izostavljamo iz terapije kada se simpmtomatika više ne manifestira, kod izostavljanja nije viđen sindrom ustezanja. Izvrstan je lijek izbora kod izraženog straha i poremećaja spavanja. U minimalnim dozama kod većine pacijenata u ambulantama opće medicine postižemo kontrolu simptoma, te prijavljene nuspojave su minimalne.

Diazepam NIKADA ne dajemo kao lijek protiv tegoba usnivanja, ovaj lijek u visokim dozama ima učinak na usnivanje, no u dozama koje se ambulantorno propisuju (2, 5 ili vrlo rijetko 10 mg) one nisu dovoljne za tu svrhu te se pretežno koriste za relaksaciju mišića uslijed sindroma prenaprezanja i bolnih stanja lokomotornog sustava. S druge strane, ovaj lijek koristimo u kombinaciji s drugim psihotropnim lijekovima kod jake uznemirenosti, agresije i drugih neuroloških bolesti.

Lorazepam uzrokuje ovisnost već nakon nekoliko dana terapije. Zbog toga vrlo pažljivo procijenimo potrebu ovog lijeka te pribjegavanje drugim opcijama dugotrajnog liječenja. Imajmo na umu da je ovo jedan od lijekova koji najbrže uzrokuju ovisnost te kao posljedicu ne uzimanje lijeka imaju težak sindrom ustezanja. Nipošto Lorazepam primjenjivati kod nesanice kao lijek izbora!

Oksazepam ima srednje djelovanje, čak do 12 sati, što niti pod razno nije kratko!

Zolpidem je jedan od najomiljenijih hipnotika u ambulantama opće medicine, no nije namijenjen za dugotrajno liječenje nesanice te se ne preporučuje uzimanje duže od 3-4 tjedna.

Klonazepam ima blag sedativan učinak, no njegova druga dominantna svojstva se koriste za liječenje potpuno različitih stanja u psihijatriji. Nastojimo zaobići primjenu Klonazepama u poteškoćama sa spavanjem.

Što na kraju primijeniti?

Opcije su mnogobrojne obzirom na iznimnu različitost poteškoća spavanja kod pojedinaca. Terapija poremećaja spavanja može biti monoterapija (terapija jednim lijekom) kojoj se nastoji pribjegavati koliko je moguće, no može biti i politerapija ( terapija s dva ili više lijekova). Bitna stavka koja umije ponekad zbuniti pacijente je postojanje antipsihotika ili antidepresiva u samoj terapiji (Doktore…ali ja nisam psihotičan/depresivan, zbog čega Vi meni propisujete antipsihotike/antidepresive ako kod mene postoje problemi sa spavanjem?). Ono što bi bilo korisno iznijeti je da upravo takvi antipsihotici koji se uvode u terapiju su “antipsihotici s vrlo blagim antipsihotičnim djelovanjem” koji u niskim dozama vrlo uspješno liječe tegobe spavanja. Također vrijedi za antidepresive koji se uključuju kod poteškoća sa spavanjem, radi se o blagim antidepresivima, te njihova je prednost što ne uzrokuju ovisnost, te kvalitetno i dugoročno reguliraju poteškoće sa spavanjem. Dragi svi koji dobijete ovakve lijekove od Vašeg psihijatra ili liječnika opće medicine (što je vrlo rijetko) nemojte se osjećati stigmatiziranima, jer znanje o ovakvim lijekovima u općoj populaciji je vrlo oskudno!

Što poduzeti kada Vam liječnik preporučuje kratkoročno liječenje medikamentima?

Već spomenuto kratkotrajno liječenje poteškoća spavanja koje se u većini slučajeva provodi kod liječnika opće medicine traje najduže do mjesec dana. Shvatite da se liječenje isključivo provodi za smirenje tegoba, no ono što vi morate poduzeti je preuzimanje zdravih navika te uvođenje higijene spavanja u Vaš svakodnevni život.

“Jednostavnim postupcima iskorjenjujemo naizgled nerješive situacije.”

Postoji li niz misli koje Vas opterećuju u svakidašnjici? Posvećujete li sebi dovoljno vremena kako biste uravnotežili Vaše misli, posložili duhovne prioritete te sebi dali prostora za razonodu kako biste rasteretili se od naporne svakidašnjice? Zamislite kako manjak slobodnog vremena pojedincu uzrokuje akumulaciju svakodnevnih teškoća te kako te svakodnevne poteškoće postupno pronalaze prostor u Vašoj podsvijesti te počinje utjecati na kvalitetu spavanja te ponekad i na sadržaj snova?

Vratimo se jednostavnim stvarima koje možemo učiniti za sebe kako bismo potpuno besplatno unaprijedili naše zdravlje. Obratimo pozornost na listu u kojoj su navedene mjere higijene spavanja te pokušajte primijeniti za početak bar 2-3 stavke.

Očekujem Vaše povratne informacije, pitanja te pojašnjenje nejasnoća 🙂

Lijepo spavajte i zdravo budite!

Vaša,

dr.Mamich

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close