Ples sa ranjenim djetetom VIII. dio – Zatvorena vrata

To se zove samo zato “Dobro jutro” , jer “Proždri i umri” još uvijek nije društveno prihvatljivo!

Dragi čitatelji!

Prvo od svega, želim vam sve najbolje u Novoj Godini 2024! Bila mi je velika čast što ste me vašim angažmanom podržali kroz prethodnu godinu , te sa Bona fide u novoj godini se radujem što većem angažmanu vjerne publike koja mi redovito daje vjetar u leđa za otkrivanje istine.

Biti bijela vrana u kući po riječima Milića Vukašinovića je upravo ono što se smatra društveno neprilagođenom osobom. Osoba koja je uvijek bila svojeglava, samoživa, izražajna, dalekovidna, brzog mozga, eterična poput pera, tvrdokorna poput tematika F.M.Dostojevskog, ponekad pogana na jeziku, raspršivač demona u drugima, ekscentrik, L’Enfant Terrible.

Društvo čine osobe raznoraznih sklonosti, a njihova sposobnost uklapanja u društvene norme , te savladavanju brojnih (većinom manje zanimljivih pravila) definira ih prilagodljivim odlikašima.

No, bijele vrane su te osobe koje vrlo rano uviđaju dosadnjikavost društvenih normi te osjećaj potpune praznine u nadljudskim naporima pokušaja prilagodbe.

Što se u stvari događa?

Bijele vrane su individue koje vrlo često u vlastitom domu nailaze na kritike i neprihvaćanje. U školi se ta tradicija nastavlja čak i u težoj verziji, jer su takva djeca kažnjavana najčešće zbog lijenosti koja se u većini slučajeva tumači kao manjak intelektualnih vještina. Sustav je nezainteresiran istražiti u čemu leži razlog, te postoje li nekakve specifične vještine kod takvog djeteta koje bi se mogle potaknuti na daljnji razvoj. Sustav šuti, prima plaću, ne vodi brigu o onom što je izvan dosega te pronalazi najlakši način kako sasjeći temu u korijen i produžiti dalje.

Što nam je sada činiti?

Ono što bi se moglo učiniti za takvu djecu upravo je dati na važnosti u stavkama ponašanja, no bez osude. Treba saslušati njihove želje, snove, viđenje svijeta, omiljene aktivnosti te misli koje ih zaokupljaju. Ako se njihove sklonosti mogu povezati sa određenim aktivnostima koje su kreativnog karaktera, ovo bi bio vrlo važan potez kako bi se dijete povezalo sa vlastitom životnom svrhom, te samim tim činom “omekšalo” krutost sustava koji nije podložan otvorenosti kao niti promjenama u korist korisnika.

Morate imati na umu da sustav vrlo često zatvara vrata ovakvim pojedincima, jer nekompliciranost je odlika koja je ključ otvaranja željeznih vrata sustava. Ne čekajte sustav za odobrenje tuđih potencijala, jer ćete izgubiti previše vremena te bi upravo to dijete moglo vrlo lako zaglibiti u probleme sa mentalnim zdravljem ili početi se družiti sa osobama iz problematičnih okruženja.

Dragi svi koji ste dijelovi sustava, apeliram na to da koliko god primate plaću i poštujete šablone rada sustava, molim vas nemojte se oglušiti na ovu problematiku. Bacite pogled i otvorite vaše srce za one koji su malo neuobičajeni. Bez obzira na to koliko ste i sami vrlo često umorni od sustava koji je krut, sjetite se da i vaš najmanji angažman i jedna mala lijepa riječ može u potpunosti promijeniti nečiji život….nabolje.

Ne zatvarajte vrata! 🙂

Hvala, jer sam sigurna da će netko od vas sigurno ovo pročitati a možda i baciti koju misao.

Sve najbolje svima,

Vaša Dr.Diva

minus-i-plus

Kava za Dr.Diva

Podržite umjetničko-medicinske projekte vašim donacijama 🙂 Hvala od srca!

€5.00

Leave a comment

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close